Ett magasin från Mekonomen

 • Här är de – smakproven från Magnus Blommés bilsamling!

 • 80 km/h kommer eldrivna Renault Twizy upp i. Och den är härligt tyst.

 • För alla som kan sitt Top Gear (motor-tv-program) är en autograf av den hemlige testföraren "The Stig" någonting mycket stort. Här på baksidan av stolen i elbilen.

 • Klassiska fönsterposen i en Renault 4.

 • Bilexperten Magnus Blommé kan ibland synas på vägarna som en motorcyklist. Men ser du den här är risken att du kör för nära.

 • Snyggare lastbil får man leta efter. Morris Minor Pick-up -59.

 • Växlande tillvaro i en Renault 4 -76.

 • En Bubbla med bara 6 800 mil under huven – och allt är original!

 • Längst in i garaget gömmer den sig, Morris Minor Pick-up -65. Grön.

 • Bilen som Magnus Blommé både suckar åt och älskar – AMC Pacer X -75. 5 000 mil har den gått och när den körs ut ur garaget bör du inte stå kvar därinne...

 • Garaget står under ständig bevakning – det är både larmat och har intern vakttjänst.

 • Hundkojan. Den riktiga. Årsmodell 1973 och på god väg mot att ge sig ut på äventyr igen.

Hemma hos en äkta bilexpert

Från bensinmonster till eldrömmar

Vid världskrig skulle han välja sin Renault 4 från 1975 för att ta sig fram. Samtidigt brinner han för elbilsutvecklingen.
Möt fordonsgeniet Magnus Blommé – experten med så mycket bilhistorier och bilar att när du tror att du sett och hört allt, så har han en till runt hörnet.

Huset ser gigantiskt ut. Tomten och garageinfarten är inte mycket mindre. Och det behövs för att rymma alla bilarna. Men ändå är det småpotatis jämfört med husägarens vänliga själ.

Magnus Blommé, Mekonomens expert i allehanda fordonsfrågor, verkar inte ha ett ont ben någonstans i kroppen. Alltid nära till skratt. Dessutom har nog alla besök till verkstäder runt om i landet, för Mekonomens räkning, ytterligare format honom till någon man både lyssnar och litar på.

Hade han bott i Göteborg hade han varit urtypen för en ”go gubbe”. I Finland hade han varit 1:e bastuvän för en hel befolkning. Och i Huddinge… Ja, här verkar han trivas.

Att många (dock inte alla) av hans bilar får plats hjälper naturligtvis till.

 

När vaknade ditt bilintresse?

– Jag började med leksaksbilar. Skruvade isär och satte ihop. Jag testade också krocksäkerheten på vissa av dem – i skruvstädet i garaget. Det var inte populärt. Satte fast bilen och snurrade in skruvstädet, och sedan såg jag hur bilarna ”blev krockade”. Var de vek sig.

 

Och sen var de förstörda?

– Ja. Det var en sopkorg bredvid. Jag blev avslöjad när pappa hittade leksaksbilarna där. Han var inte helt nöjd, haha.

– Pappa hade bensinmack, och jag hängde där när jag var riktigt liten. Så det var bilar tidigt.

 

Vad hade ni för bil i familjen?

– Renault 4. Renault 5. Det var mycket Renault eftersom pappa hade jobbat där. Pappa hade även Ford Granada, en sedan 2,8 i – i, det var viktigt.

– Och han hade en bil som jag såg under hela min uppväxt, men som stod i garaget och aldrig kom ut – en MGA. En klassisk öppen, engelsk sportbil. En 1959:a, han har kvar den fortfarande.

 

Står den kvar i garaget?

– Nej, mina föräldrar flyttade för tio år sedan och det var första gången jag kunde gå runt bilen ett helt varv. Tidigare har jag bara kunnat lyfta på ett skynke och tittat, där den stått inparkerad bakom en verkstadsbänk. Den gick inte att ta ut utan att montera ner det som fanns i garaget.

 

Gick den att köra vid flytten?

– Vad jag vet är vattenpumpen trasig. Och jag har erbjudit mig att byta den från att jag var ungefär 15 år… Men nej. Han skulle fixa den när han blev pensionär, och det har han varit i tio år nu utan att ha fixat den.

 

Ni verkar ha en speciell relation.

– Ja. Mamma säger alltid ”Nej, varför köpte du en sån, vad ska du med den till?” Medan pappa tyst hejar på. Typ: ”Det är bättre med ett intresse än att driva på stan.” Haha!

– Och han har alltid sagt ”var rädd om grejerna och se värdet i det” – och det har ju alltid varit bra. Det har hängt med sedan första moppen.

 

Vad var det för moppe?

– En Honda MT5. Jag fick köpa den nästan ett år innan jag fick köra den, och trodde att jag skulle kunna lura farsan. Men det kunde jag inte. Han ställde den längst in i garaget – bakom MG:n – och låste fast den med en kätting i en snöplog, haha.

 

Oj!

– Ja, så det var inte förrän dagen innan jag fyllde 15 som jag fick lyfta fram den, och sedan kvittera ut nyckeln. Jo, pappa hade kört både bil och annat innan han fick körkort. Hans mamma, min farmor, hade taxirörelse så han flyttade bilar jättetidigt, och nu skulle jag inte få göra samma sak. Han hade visst åkt dit någon gång.

 

Starkt av honom att stå på sig!

– Ja. Jäkla gubbe, haha.

– Jag fick inte trimma heller. Så det enda jag kunde göra var att se till att allting var i toppskick. Med moppar blir det avlagringar i avgasröret och det gör att den tappar effekt. Så jag ”sotade” min moppe kanske varannan vecka – tog bort avgasröret, eldade i det och skrapade ur sot. Såg till att bara köra på de bästa oljorna. Allt för att moppen skulle gå så fort som möjligt utan att den var trimmad.

– Jag lyckades vid nåt tillfälle köpa en moppe som redan var trimmad, och trodde att jag skulle kunna undanhålla det för farsan. Men när jag stod ute på garageinfarten och varvade lite sa han bara ”Skruva tillbaka originalgrejerna” och gick in.

 

Och då gjorde du det?

– Jag sålde den, haha.

 

Han verkar hård men rättvis, din pappa.

– Ja, det gjorde ju att man förstod sakers värde. Jag hade inte haft pengar att köpa moppen själv – jag fick tjata till mig den av farsan. Men då kom det en skuldsedel på samma belopp, att det här var jag skyldig honom. Så medan kompisarna kastade sina moppar i buskarna vid skolan eller stod och ”burna” och sabbade sakerna, så putsade jag och såg till att sakerna höll sitt värde. En bra lärdom.

 

Vilken var din första egna bil?

– Saab V4 96. Orkidévit… Pappa svetsade stötdämparinfästningarna och målade så den såg fin ut. Jag hade den i nåt år. Årsmodell -75. Det är för övrigt mycket 75:or, det är min vanligaste årsmodell för bilar. Jag vet inte riktigt varför det blivit så. De var väl vanligast när jag växte upp, några år gamla, så jag fick väl en förkärlek till dem.

 

Du mekade själv?

– Ja, på den tiden var det ”learning by doing”. Testa, misslyckas och sen göra rätt.

– Sedan började det där med att hitta fina bilar. Och genom pappa så hittade man en del, folk som kom till verkstan på macken och ville att han skulle ta hand om nån bil. på så sätt fick jag tag på en orange Opel Ascona A Rally, med automatlåda, som en tant hade haft sen den var ny. En sådan bil går knappt att hitta i dag, och ännu mindre med automat.

Opel Ascona Rally?

– 1,9 SR, Sport Rally. -75:a. Bra skick, hade bara gått 6 000 mil. Vet inte om tanten hade bytt förgasare på den, för den gick inte snabbare än 75. Trots att det var en Rally. Men den var verkligen tantkörd.

 

Gick det inte att göra något åt det?

– Jo, jag bytte förgasare… och körde sönder motorn. Den var nog inte van med ungdomlig körstil.

 

Hur länge hade du den bilen?

– Ganska länge. Jag sålde den 1995, men vet faktiskt inte riktigt varför.

– Då körde jag Renault 4, av ekonomiska skäl. Fruktansvärd att köra med på vintern. Så länge den var igång så fanns det värme, men samma sekund som du stängde av så var det bara att skrapa rutorna. Jag la extra isolering under gummimattorna – och tyckte sen att det inte gick att köra med den, för den blev så slö. Men det var ju bara för att isoleringen var så tjock att en tredjedel av gaspedalsspelet förvunnit! Jag fick gräva ur isoleringen så att det gick att trycka pedalen i botten.

– I den vevan köpte jag min första Pacer, samtidigt som jag hade Renault 4:or. En väldig kontrast. 1,51 meter smal Renault där man nästan sitter på varandra, till Pacern som är typ 2 meter bred…

 

Och så där fortsatte det alltså med bilar?

– Ja. Jag har väl avverkat tio Renault 4:or i olika skick. Sådana som jag köpt som objekt, som inte varit någonting, tagit hand om och förfinat. Jag vill ju att de ska överleva, så jag lägger ner en massa tid, energi och pengar… Och sen så släpper jag dem vidare för att jag inte orkar mer, och så letar jag upp en till som jag tror är ännu finare. Och sen lägger jag ner en massa tid, energi och pengar igen…

 

Mekandet då. Har det alltid varit kul?

– Ja. Första riktiga minnen jag har av att meka med bil var innan jag hade körkort. Jag hjälpte brorsan att byta bromsbelägg på hans Fiat Ritmo, hemma på garageinfarten. Då var jag 13 år, kanske.

– Som tack för det skulle jag få köra bilen runt området. Det var en tyst deal mellan mig och min bror. Så jag var lite ivrig den gången – bytte bromsbeläggen, backade ut bilen och körde nerför gatan. Körde väl rätt fort, och så slutade gatan bara med skog. Stora tallar. Och jag hade glömt att pumpa på bromsen för att pumpa tillbaka beläggen, trycka ihop dem. Och det första som händer när jag kommer ner där och ska bromsa, så far pedalen rakt ner i golvet… Jag fann mig och fick stopp på bilen – men där lärde jag mig saker. Och tänkte alltid sen: ”Okej, ta det lugnt, var inte så ivrig i mekandet. Har jag gjort allt? Har jag tagit bort alla verktyg, är allting schyst?” Lugnt och metodiskt.

– Många gånger har jag fixat problem utan att egentligen veta vad jag gjort. Det är den klassiska ”skruva isär och sätta ihop igen.” Vad gjorde jag? Jag hittade inget fel men nu funkar det.

 

När började du tänka på mekandet som möjligt jobb?

– Det var egentligen en slump. Jag fick jobb på butiken där pappa hade handlar delar i massor av år. Mekonomen i Östberga, 1994, direkt efter lumpen.

 

Verkstad?

– Nej, det var butik. Och det boostade mitt nörderi, då hade jag ju tillgång till allt. Då skulle jag helt plötsligt skruva i värsta bilstereon, byta lamporna, uppgradera…

 

Du var 20 år och hade en… Renault 4, gissar jag?

– Ja, och jag hade fortfarande min Opel Ascona.

 

Vilken bil fick dra nytta av alla nya kunskaper?

– Jag gav mig på alla jag hade. Halva lönen kom ju nästan i bildelar. Jag hade till och med ett konto, där jag fick skriva upp i en pärm, sätta in kvitton och betala allt eftersom. Så det var riktigt bra att ha mig som anställd.

 

Har du gjort några resor med dina bilar? Runt jorden med Renault 4:an kanske?

– Nej, men jag åkte upp till Sundsvall och halvvägs till Östersund på stugsemester flera gånger. En gång när jag skulle åka till stugan så stod det en liftare på vägen ut från Stockholm. Men jag tänkte att jag inte skulle utsätta honom för Renault 4:an, så jag åkte förbi. När jag sedan kom upp till Sundsvall stod samma liftare där, och på skylten stod det ”Östersund”. Jag stannade, det var ju ändå andra gången, och han hoppade in. Men han såg lite chockad ut och satt och tittade sig omkring, på mig och på bilen, och sen sa han: ”Det är ju helt otroligt! Jag känner igen din bil – du åkte ju förbi mig i Stockholm. Och precis efter att du passerat hoppade jag in i en ny BMW som de sedan körde som ett psyk – jag var rädd hela vägen upp till Sundsvall. Vet du hur länge jag fick stå och vänta på dig i Sundsvall?! Ungefär 45 sekunder. Hur kan du redan vara här?”

– Den Renault 4:an gick bra. Men till slut gick det hål i en kolv, när jag var uppe i Sundsvall. Det var döden för den.

 

Kan du känna en saknad efter vissa bilar?

– Absolut! Det har jag efter min pappa. Jag vet att han grämer sig över bilar som han har sålt. Han hade en gammal Pontiac där det blev bucklor på huven efter ett snöras, och kompisarna retade honom för de där bucklorna. Då sålde han den, och sen ångrade han sig… Jag har forskat lite grann i pappas gamla bilar, vilka som lever och vilka som inte gör det, och varit sugen på att köpa tillbaka dem. Bland annat den där Pontiacen.

 

Den fanns kvar?

– Ja, men ofta är det ju så att de man minns som fina är vrak när man hittar dem igen.

 

Vilken är pärlan framför andra bland alla bilar du haft?

– Den jag haft längst är en illgrön Renault 4. Den har jag haft sedan 1999.

 

Är det en… -75:a?

– Så klart. Den köpte jag av en tant som var elallergiker. Och då köpte jag också mitt gamla hus, det var i samma område. Lång historia. Bilen hade i alla fall gått 4 000 mil, nu har den gått 8 000. Den kommer jag aldrig att släppa.

 

Vilken bil ångrar du mest att du släppte?

­– Det är nog min gamla röda Pacer. Den var så fin då, hade jag fått bevara den hade den varit jättekul att ha.

 

75:a?

– Ja. AMC Pacer X. Det såldes bara drygt 200 sådana i Sverige, och jag har ägt fem av dem. Till alldeles nyss ägde jag tre. Jag vet inte hur många som finns kvar, men det är nog bara en 30 bilar som rullar.

 

Varför gjorde du dig av med den?

– Det var en skivbolagsdirektör som gick förbi min Pacer på stan. Han tog reda på vem som ägde den och sen ringde han. Han ville köpa bilen och jag svarade att den inte var till salu. Men han ringde varannan dag ungefär och erbjöd mig mer och mer pengar. Till slut kunde jag inte låta bli – jag bodde i Rågsved, jobbade i Östberga och tankade för en hundring varje dag för att åka den sträckan…. Så jag tänkte ”Nej, jag säljer den.” Och sedan fortsatte jag åka Renault 4.

– Men Pacern var i jättefint skick. Jag såg den på stan med Dr Alban och andra som satt i den. Och efter det stod den på Moderna Muséet i en utställning om fart.

– Men ekonomin att sitta och köra den varje dag… Nej. Och det är ju egentligen en riktig skitbil. Den var misslyckad från början och den har inte blivit bättre med åren. Allting går sönder.

 

Men ändå populära eftersom folk vill åt dem?

– Ja, de är så fula att de är annorlunda. De ser inte ut som någonting annat. Drar man ut den i Photoshop kan den se ut som en Porsche 928 – men då får man ha väldigt bra fantasi…

– Den skulle vara världens första breda, lilla bil. Upplevas som en fullsize, stor amerikanare men eftersom det var dåligt med soppa, och dyrt, så krympte man yttermåttet på längden för att den skulle bli bensinsnål. Men allt misslyckades, den blev bara konstig. När den kom fram i USA var den sjukt hipp! Omskriven i alla tidningar, sålde jättebra, men när den kom till Sverige var den redan död.

– Pacern var känd för att högerdörren var en decimeter längre än vänsterdörren. För att det skulle vara lättare att kliva in i baksätet, men det fanns ju bilar som hade fyra dörrar och var mycket mer praktiska. Nej, Pacern är en helt oduglig bil, men fantastiskt design och tanke. De ville göra så mycket… men det blev ingenting.

 

Men du gillar den.

– Jag gillar att inte möta mig själv när jag är ute och åker. Jag vill ha en bil som ingen annan har. Min elbil Renault Twizy sticker också ut. Och Renault 4:orna blir färre och färre – även om jag minns hur vanliga de var när jag var liten. När en försvann i backspegeln så dök nästa upp längre fram, så vanliga var de. Då. Men någonstans på 1990-talet försvann alla. De rostade sönder när ingen tog hand om dem. Renault 4:orna kostade ju bara 10 000 kronor nya och kördes mycket. Jag minns att folk kom in till pappa med bilarna när de gått flera tusen mil och sa ”Den startar inte” – och så hade bilen ingen olja i sig. ”Måste man fylla på det?!” Det var en bil som alla hade råd med men som ingen brydde sig om. De köpte en ny i stället.

– Renault 4 var en mycket mer användbar bil än till exempel Bubblan. Den hade ju fyra dörrar, en baklucka, väldigt lätt att lasta, tog sig fram, kostade ingenting, riktig värme… Den var fiffig. Enkelt uppbyggd. Jag önskar att det fanns en sån bil i dag.

 

Sämsta bil som du haft? Som du köpt men sedan tänkt att ”nej, vad är det här?”

– Egentligen är det ju Pacer. Även på den första jag hade så gick ju allt sönder. Det rann soppa, den startade inte…

 

Men har du skaffat en bil som du inte känt något för?

– Jag fick köpa en Citroen BX19 av en kompis. Jag var livrädd för de där bilarna, komplicerade med sin hydraulik, och jag tackade nej. Men då sa han att jag skulle få den för 300 kronor. ”Ge hit skiten då” sa jag, men på nåt sätt visste jag att den skulle gå sönder. Och dagen efter när jag kom ut så var det en pöl med hydraulolja under…

– Nej, det var en hemsk bil. Men den hade partytrick – man kunde sänka ner den i rondellerna så den såg ut som en sportbil. Och när man åkte upp bredvid någon tjej så hissade man upp bilen för att det skulle bli uppseendeväckande… Men då såg den ju helt horribel ut i stället.

 

Vilken bil är ditt mesta renoveringsobjekt?

– Min Mini. Austin Mini. Den har inte varit besiktigad sedan 2000 men den startar och går. Den räddade jag från en snödriva hos en gammal granne.

 

Vågar jag fråga om årsmodellen?

– 1973. Man måste våga testa någonting nytt!

 

Har du någon drömbil? Du får inte säga Pacer.

– Tesla. En fyrdörrars familjesedan. Elektrisk. Jag ju börjat med min lilla Renault Twizy, och det känns väldigt rätt. När man vrider på nyckeln i Twizyn så låter det ingenting, och jag kör sen åtta mil utan att släppa ut nåt i luften… Så, Teslan är en drömbil. Det är väl den elbil som utvcklats längst i dag, man kan åka 40 mil på en laddning. Jag har bokat provkörning…

 

Jaha!

– Men jag har inte råd att köpa. Den kostar en miljon ungefär. Fast, en dag blir den också begagnad…

 

Men där blir det ju inte mycket mekande, va?

– Nej, det blir nog mest vårda. Kanske byta bromsar och sånt.

 

Är det inte lite ovanligt – att en meknörd och superexpert som du brinner för elbilar?

– Ha, det är kanske därför. Man har hållit på så mycket med skruvandet att man tänker att det här med elbilar ändå är lösningen.

– Samtidigt så kan de gamla bilarna, sådana som stått i 20 år, få i sig lite bensin och sen hoppa igång och funka. Medan elbilen stod en vinter och sen startade den inte… Då blir man ju lite smått brydd. Det går ju inte ens att släppa handbromsen om det inte finns ström i bilen… Det finns bekymmer med de bilarna också – så jag kommer säkert att få meka. Lösa nya problem. Och elbilar är ändå framtidens melodi.

– Jag gillar att testa nya tekniker, lära känna dem. Jag har haft hybriden Prius också. Men, blir det världskrig eller strålning från rymden så att allt blir utslaget – då vet jag att Renault 4:an i alla fall kommer starta. Den skulle jag också kunna laga vad som än händer, med verktyg som inte kräver ström eller dator.

 

Du ger många tips i Mekonomens instruktionsfilmer.

– Ja, och det mesta bygger ju på det som jag lärt mig under resans gång. Jag hade en Renault 4 som var avkortad och ombyggd till cab. 6-voltsbatteri, startmotorn ville aldrig få fart. Så den parkerade jag alltid i nerförsbacke för att kunna rulla igång den. Men den gick att att veva igång också! Jag minns när jag parkerade den inne i stan, i nerförsbacke precis vid gränsen till parkeringsförbud. Ändå var det någon som parkerade framför. Och då kunde jag ju inte rulla igång, så jag fick veva igång den – just vid en uteservering. På med tändningen, i med startveven genom kofångaren där fram och sedan rassla runt. Det lät för hemskt! Dessutom startade den inte på första försöket, så folk på uteserveringen började undra vad jag höll på med. På andra försöket gick bilen i gång och uteserveringsgästerna gav stående ovation för killen som ”vevade igång sin cab”.

– Jag lyckades till slut ställa in allt helt rätt så att jag kunde ”kicka” igång den. Bara sätta i startveven och trycka ner den med foten så startade bilen. Och det är ju så jag vill göra saker, förbättra och förfina för att det ska bli enklare.

magnus_portratt

Magnus Blommé

Ålder: 41 år.

Gör: Jobbar som säljledare, affärsrådgivare, B2B-ansvarig hos Mekonomen. Är dessutom företagets bilexpert och kan ses i de flesta av Mekonomens instruktionsfilmer.

Kan: Det mesta om gamla och nya bilar, och är en hejare på mekandets ädla konst.

 

Bilar i reportaget

Morris Minor Pick-up, 1959

Renault Twizy ZE (Zero Emission), 2013

Renault 4L, 1976 (har även en 75:a)

AMC Pacer X, 1975

VW 1303S 1973

Austin Mini (hundkoja), 1973

Morris Minor Pick-up (grön), 1965

Lista: Här är populäraste begagnatbilarna just nu

Märke, modell och färg – här är bilen som flest drömmer om. Chansen är stor att du har exakt rätt.

Quiz: Vad kan du om bilmotorer?

Tycker du att det är roligt med motorer? Då klarar du enkelt detta test!

Skydda dina barn på rätt sätt – här är några tips

Viktigt att välja rätt stol – här får du hjälp att hitta rätt till dina barn.

Hej Mekonom!

Duktiga medarbetare – det är en av hemligheterna bakom Mekonomens framgångar.

Hur ser du ut egentligen? Här är tips för bättre sikt!

Mörkare tider – och allt viktigare med bra sikt. Här är hjälpmedel som tar dig genom höstrusket.

Nya lösningar för last på taket – här är några tips

Spännande tillbehör för dig och din bil. Här är några exempel du inte borde vara utan.

Repig ruta – så löser du problemet

Sprickor, stenskott och irriterande repor. Här är vad du bör tänka på med din vindruta.

Glöm inte kolla oljan – så här enkelt kan du göra det själv

Rätt mängd och rätt kvalitet. Oljan är livsviktig för din bil. Så här gör du för att kolla att allt är okej.

Svåraste biltestet?

Quiz: Känner du igen de skuggade bilarna? I så fall är du ett proffs!

Hej Mekonom!

Mekonomen bygger på duktiga medarbetare som finns över hela landet.

Inte tvättat? Så pinsamt är det att köra en smutsig bil

Undersökning: Därför tvättar vi. Och det är inte för att vi är rädda om våra bilar…

Undersökning: Så tvivlar vi på oss själva i trafiken

Varannan svensk bilförare tror att de skulle missa körkortet om de skulle köra upp igen.

Testa – skulle du klara att ta körkortet nu?

Quiz: Några frågor som kanske fräschar upp dina kunskaper.

Det här behöver du veta om bromsarna på din bil

Bromsarna är utan tvekan den viktigaste säkerhetsfunktionen på din bil.

Rattsurfa inte – så här illa kan det gå!

Undersökta olyckor. Här är vad som hänt i 300 verkliga olyckor.

Tänk på hunden – din bil kan bli farligt varm i solen

Värmen i en parkerad bil kan bli livsfarlig för ett husdjur. De flesta vet, men ändå lämnas hundar.

MEKONOMEN TV

Så blir du proffs på att backa med släp

Inte så svårt som du tror! Här är bästa tipsen på hur du blir en mästare på släpfordon.

MEKONOMEN TV

Punktering? Tänkt på detta för din säkerhet!

Säkrare och smidigare. Så ska du göra när luften går ur.

Go camping! Här är 10 härliga resmål i Sverige

Allt fler tillbringar semestern med att campa. Här är tio resmål för alla med husbil eller husvagn.

MEKONOMEN TV

Så reparerar du en enklare lackskada

Fixa innan rosten kommer. Så här enkelt är det faktiskt att fixa skadan själv.

MEKONOMEN TV

Tillsatser mot motorproblem

Din motor utsetts för många påfrestningar. Här är tillsatserna som hjälper den på vägen.

Bli inte irriterad, gör bilturen Trevlig!

Fallgroparna du ska undvika i sommar.

Så blir du av med insekterna på din bil

Välj rätt medel så är de lättare att få bort!

Quiz: Vad kan du om Tesla?

Den här amerikanska biltillverkaren har blivit stekhet. Men har du koll på varför? Testa!

MEKONOMEN TV

Smartaste tillbehören för ett enklare billiv

Tror du att du har allt? Det har du förmodligen inte. Här är tips om smarta bilprylar!

MEKONOMEN TV

Bästa tipsen: Ta hand om din bil under sommaren

Vintern kommer! Och då blir det svårare att sköta om din pärla. Här är lite att tänka på.

Solen nöter lacken – men du kan skydda den!

Ta hand om bilen. Det finns ett bra sätt som ger skydd

Försvåra för tjuven i sommar – så gör du

När du har semester jobbar tjuvarna hårdare än någonsin. Det finns bra sätt att skydda sig.

Åksjuka barn i bilen – så kan du hjälpa dem att må bättre

Det kan vara riktigt jobbigt att bli åksjuk. Det finns dock knep för att slippa lindrigare undan.

MEKONOMEN TV

Montera ett takräcke – så enkelt är det

Nya möjligheter mer ett nytt takräcke. Och det är verkligen inte svårt att montera.

MEKONOMEN TV

Takbox på bilen – så monterar du den säkert

Magiska lådan som kan fördubbla din lastvolym. Så monterar du den säkert på din bil.

Extra trygghet på köpet när du servar bilen innan semestern

Vänta inte med service till efter semestern. Sommarens resor kan nämligen gå hårt åt din bil.

Quiz: Hur bra koll har du på Volvo? Testa!

Ja, vad kan du egentligen om detta bilmärke?

Stressig eller lugn – vilken typ är du bakom ratten?

Vågar du ta reda på hur du själv är?

Vattenplaning! Så undviker du faran på svenska höstvägar

En vattenplaning är mångas mardröm. Och drabbas du kan konsekvenserna bli katastrofala.

Därför är kylboxen oumbärlig på din resa

Det finns många anledningar till att skaffa sig en kylväska eller kylbox innan semestern.

Läcker bilen – eller är det bara vanligt vatten?

Att hitta en pöl med vätska under bilen kan göra vem som helst nervös.

Test: Här är 10 bästa bilbarnstolarna

Här är listan över de allra bästa och tips för säkrare bilresor för barnen.

Undersökning: Så många pratar med sina bilar

Förvånansvärt många passar också på att döpa sina rullande samtalspartners.

Vilken superhelg för Mekonomerna!

25 procent rabatt på allt. Då fylldes butikerna – det här ville kunderna köpa.

Svårt test: Känner du igen bakljusen?

Quiz för experter. Kan du identifiera en bilmodell – bara genom att se ett bakljus? Testa dig själv!

Varning: Så snabbt kan du bli lurad på din bil

Var rädd om dina fordon. Här är 15 tips för att du ska slippa bli blåst av bedragarna.

Smidigare betalning när bilen fixas till toppskick

Smart lösning. Ny funktion gör det lättare att betala för service och reparationer.

Dags för ett iskallt uppdrag

Håll huvudet kallt. Så får du hjälp med luftkonditioneringen i din bil innan sommarhettan slår till.

Förslaget: Fördubblad skatt på din motorcykel

Samma avgift som bilar. Så mycket kan det kosta att ha hojen i trafik framöver.

Hoppsan – hur mår dina stötdämpare egentligen?

Viktig säkerhetsdetalj som sällan kontrolleras – hur mår din bil egentligen?

Insidan räknas – så rengör du bilklädseln

Enkelt att få bra resultat. Så fräschar du upp inredningen i din bil.

Boka in i kalendern – här är sommarens bilträffar!

Musik, fest – och massor av fordon. Här är 100-tals evenemang i sommar.

Testa dig själv – är du en raggare?

Musik, fest – och maffiga bilar! Testa – vad kan du egentligen om denna härliga motorkultur?

Släp och husvagn – glöm inte viktiga vårkontrollen

Vintern kan ha gått hårt ditt släpfordon. Ta hand om det nu och slipp onödiga problem.

Så använder du de olika bilvårdsprodukterna

Det finns 100-tals olika flaskor i butiken. Så här använder du dem när du ska göra bilen vårfin.

Undersökning: Här är bilarna som imponerar mest på dina grannar

Vissa bilar är mer imponerande är andra. Vilket bilmärke tror du är det allra hetaste?

10 saker du måste veta om att förvara vinterdäck

Så kan du öka livslängden och undvika att de skadas under sommaren.

Detaljerna som kan höja värdet på din beg-bil

Enkla knep kan ge bättre betalt.  Det kan handla om tusenlappar när du ska sälja bilen.

Varning: Bilens bromsar kan vara sämre än du tror

Bästa tipsen – så enkelt kan du kontrollera bilens viktigaste säkerhetsutrustning.

Så får du bilen att lukta gott – här är bästa tipsen

Hjälp, bilen stinker! Lugn, du behöver inte få panik. Så blir du av med oönskad doft.

Moderna tekniken som gör din bil roligare

Det mesta går att eftermontera – och det är ofta både billigare och enklare än du tror.

Känner du igen bilen på fälgarna?

Har du hjulkänsla? Klarar du att gissa bilmodellen genom att titta på fälgarna – då har du koll!

Dina fälgar tar stryk – så ger du dem ett längre liv

Snygga fälgar – vilken skillnad! Så tar du hand om dina fälgar och får dem att hålla stilen.

Fler stölder – så skyddar du din bil mot tjuvar

Dramatisk ökning. Bildelsligorna slog till mot tusentals svenskar. Bilarna som drabbas mest.

Tankspridd? Det kan bli dyrt...

Smarta knepet som kan spara mycket pengar: Så undviker du att tanka fel bränsle i din bil.

”Gasa fullt på tomgång när motorn är kall"

Hur dum kan man egentligen bli? Här är de sämsta råden som bilägare någonsin har fått.

Nya regler för din A-traktor

Efter polisens varningar: Snart träder nya reglerna i kraft. Det här kommer att gälla.

Testa dig själv – kan du polisens trafiktecken?

Kommunikation i trafiken. Vet du vad du ska göra när du ser tecknen?

Glömda trafikregler som kan ge dig dryga böter

Du har säkert koll på de flesta trafikreglerna – men kan du verkligen de här?

Testa – vad kan du om Saab?

Biltillverkningen har lagts ner – men bilarna finns kvar. Har du koll på dem?

Bilar är sexigare än mode

Undersökning: Motorintresse mer attraktivt än koll på kläder, tycker kärlekssugna singlar.

10 bilar som kan bli framtidens klassiker

Kan dessa bli värdefulla samlarbilar? Här är modellerna kanske ska behålla länge.

Besiktiga bilen: Här är alla regler och bästa tipset

Laga felen snabbt – och släck tvåorna utan att behöva åka tillbaka till bilprovningen.

Så slipper du imman på bilrutorna – bästa knepen

Irriterande och farligt. Här är bästa tipsen på hur du blir av med vinterns plåga nummer ett.

Medlemmen berättar: Därför vill jag vara med

En av de första. Leif Olsson berättar om fördelarna med att vara medlem i Mekonomen.

Snart tystnar FM-radion – så gör du för att lyssna

Analoga radiosändningarna tystnar. Men ljudanläggningen i din bil blir inte värdelös.

Lasta mer – här är bästa tipsen

Man behöver inte ha en jättestor bil för att få med sig mycket packning. Här är hemligheterna.

Undersökning: Det gör vi i bilen – samtidigt som vi kör

Äter, dricker och skickar sms… på vissa områden är svenskar värst i Europa, enligt undersökning.

Stoppa rosten – så kan du skydda din bil i vinter

Salt och smuts angriper plåten och det kan börja rosta. Så här stoppar du attackerna.

Testa dig själv – har du koll på alla verktyg?

Quiz: Många är enkla. Men det finns de som är lite knepigare att hålla koll på.

Titta – har du en veteranbil?

Tiden går fort! Många relativt moderna bilmodeller räknas nu som veteranbilar. Är din bil pensionär?

Forskarna: Ditt beteende i trafiken kan smitta andra

En liten gest av vänlighet kan skapa en dominoeffekt som gör hela trafikmiljön trevligare, visar undersökning.

Varning – dina ljus kan vara sämre än du tror

”Det kan vara svårt att märka att ljuset mattas av, man upplever kanske inte att man har ett så dåligt ljus som man faktiskt har.”

Vad kan du om amerikanare?

Många har blivit ikoner – och andra har hånats. Har du koll på de amerikanska bilarna?

Värsta hotet: Så förstör dina barn inredningen

Barnen är underbara! Men när de kladdar ner i bilen är det inte lika muntert längre…

Skönare billiv – så bra är de nya kupévärmarna

Visst skulle det vara skönt med en värmare. Men vet du vilken du ska välja?

Så väljer kvinnor och män bil – och det är inte som du tror

Män låter känslorna styra och kvinnor använder hjärnan. Det visar avslöjande undersökning.

Quiz: Rondell-koll?

En cirkulationsplats är ett komplicerat system och det kan vara svårt att göra rätt.
Har du koll på reglerna? Gör vårt test.

Hej Mekonom

Medarbetarna är Mekonomens främsta ambassadörer som alltid sätter kundens intresse först. Alexander Karlsson, 27, är en av dem.

Avslöjade: Så kör vi – egentligen

Kör för fort, struntar i avstånd och förolämpar medtrafikanter – men tycker själva att vi kör bra.

Rekondarens skräck: Oväntade fynd i bilarna

Vissa vårdar sina bilar, men inte alla. Här är saker som hittats i människors bilar.

Nya mekaniker tryggar framtiden för din bil

Mekonomen startar utbildning för att garantera service och reparationer i toppklass.

Sälja din begagnade bil? Så enkelt får du bättre betalt!

Så gör du en bättre begagnataffär. Här är de enkla och viktiga knepen.

Barnen lever farligt – så skyddar du dem i trafiken

Störst risker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Så får du barnen att synas.

Ställa av ditt fordon – det här bör du tänka på

Husbil, motorcykel och sommarbil – så skyddar du dem under vintervilan.

10 bilar du inte sett på länge

Många bilar är så vanliga att vi knappt lägger märke till dem. Och när de undan för undan försvinner från våra gator faller de snabbt i glömska. Här är tio modeller som du förmodligen inte sett på länge – en riktig nostalgikick!

Behöver du bakljus på din bil?

Krångliga regler. Det här gäller för att du inte ska bryta mot reglerna och riskera böter.

Vintern är snart här...

Nya däck – så bra är de

Dags att byta. Experten om hur ny teknik har gjort vinterdäcken bättre.

Mekonomens bilskola, del 1:

Så fungerar din bilmotor

Därför är det livsviktigt med regelbunden service för din bil.

Dags för tjänstebil – det här gäller

Funderar du på att skaffa tjänstebil? Lisa Midbrink, marknadschef på LeasePlan, går igenom allt du behöver veta.

Quiz: Kan du de kluriga trafikskyltarna?

Det finns trafikskyltar och det finns trafikskyltar. Lyckas du klura ut alla skyltarna?

Från vrak till körbar bil – i 12 enkla steg

Har du ett bilvrak där hemma som du vill få liv i? Följ Magnus Blommés 12 steg.

Tänk på det här när du har husdjur i bilen

Ditt husdjur är som en familjemedlem. Och visst vill du se till att din fyrbenta kompis är säker – även i bilen?

Dela bil – här är alla fördelarna

Bilpooler blir allt populärare – och allt fler. Och det finns många fördelar med att dela bil.

Så får du ordning i garaget

Vågar du knappt öppna garagedörren för att allt ska ramla ut?

12 typer som retar oss i trafiken

Att köra bil väcker frihetskänslor, harmoni – och extrem irritation. Här är några av typerna vi stör oss på i trafiken.

Parkera i naturen – så fungerar allemansrätten

Var kan du tälta eller ställa husvagnen? Och hur kan du köra för att komma åt det bästa stället i naturen?

Checklista inför bilsemestern – i Sverige och utomlands

Här är den perfekta checklistan i 38 punkter.

Så håller du barnen glada under bilresan

En bilsemester med barnen kan vara påfrestande. Så här håller du alla på bra humör.

Här är bästa bilmusiken i sommar

Bilmusik är härligt oavsett var du ska köra. Här är låtlistorna som förgyller din färd!

Så räddar kylboxen din semester

Kylboxen är den idealistiska semesterföljeslagaren för att kyla drycker och måltider. Kolla bara här!

Farligast bakom ratten – män eller kvinnor?

Nu ska det avgöras – kör män eller kvinnor säkrast? Jo, statistiken över vilka som begår flest trafikbrott visar att…

Sveriges bästa rastplats 2016 finns i…

Nu har Sveriges bästa rastplatser utsetts. Här är totalvinnarna – och den som vann i ditt län!

Allt du behöver veta om automattvättar

Automatiska biltvättar är enkla och smidiga. Men hur bra är de egentligen för bilen eller miljön?

Vad säger din bils färg om dig?

Vilken färg du väljer på din bil kan avslöja vem du vill vara och hur du vill uppfattas som bilförare.

Test: Vilken bil är du?

Opel, BMW eller Volvo. Gör vårt test och ta reda på vilken bil du egentligen är.

Nybilsgaranti – det här gäller

Funderar du på att köpa ny bil? Tänk på att nybilsgarantin kan skilja stort mellan olika bilmärken.

Så ska du INTE tvätta bilen

Här är de vanligaste misstagen som uppstår när du tvättar bilen – och bästa tipsen på hur du löser dem.

Så ska du göra när du ser blåljus i backspegeln

Sirenerna tjuter bakom dig och du ser blåljusen i backspegeln. Hjälp! Vad ska du göra? Jo, så här!

Husvagn/husbil – vad passar dig?

Husvagn eller husbil? Kolla här vad som passar dig bäst.

Här är Sveriges 11 vackraste vägar

Att köra bil på det svenska vägarna kan vara en unik upplevelse. Här är Sveriges 11 vackraste vägar. Håller du med?

Så packar du sommarprylarna optimalt – och får mer plats i bilen

Trångt i bagageutrymmet och i baksätet? Lasta sommarprylarna smart – och få mer utrymme i bilen.

Dags att ta fram sommarbilen – tänk på det här

Att ta fram sommarbilen känns lockande redan nu. Men det finns några saker att åtgärda innan du kör i väg.

Quiz: Vet du vad texten på däcket betyder?

Det finns mycket text på bildäcken. Har du koll vad däckmärkningen står för eller är det rena grekiskan för dig?

Hej Mekonom!

Mekonomen finns för att ge alla ett enklare billiv – vilket kräver många kunniga medarbetare. Cristian Gren är en av dem.

Så lagar du lackskadan

Många lackskador kan du laga själv. Så här gör du – steg för steg. Och vänta inte för länge, skadan kan bli värre och påverka din bils värde.

Vintern sliter – gör en vårkontroll av din bil

Månader av körning på isiga och salta vägar sliter på bilen. Så här förbereder du din bil inför våren.

Här är 7 typer av bilförare

Det finns 7 olika typer av bilförare, enligt brittiska socialpsykologer. Du har säkert mött de flesta och är antagligen en av dem själv.

Tänk på det här när du köper sommardäck

Det är vår i luften och dags att köpa sommardäck. Det finns flera viktiga saker du behöver tänka på inför hjulskiftet på bilen.

Däckbyte – här är de datum som gäller

När måste jag byta däck? Vi reder här ut begreppen och ger er alla datum och regler för vinter- och sommardäcksbyte.

Quiz: Minns du bilarna från 70-talet?

Har du koll på 70-talets bilmodeller? En del har blivit klassiker – andra har fallit i glömska. Läge att utmana dina vänner!

Vanligaste bilstölderna – så skyddar du dig

3 av 4 bilar stjäls med nyckel. Men det vet få svenskar om. Här är 5 tips på hur du skyddar dig på bästa sätt.

Här är bästa bilbarnstolen – test

Bara en bilbarnstol i Sverige får högsta betyg i Folksams stora test – BeSafe Izi Plus.

Test: Vilken Wunder-Baum är du?

Svara på 6 frågor i detta test och ta reda på vilken Wunder-Baum som passar dig allra bäst. Är du en vaniljälskare, en rockfantast eller kanske en jordgubbsmänniska?

Polisen: Här är 10 sämsta ursäkterna

Dåliga ursäkter är aldrig bra. Speciellt inte när de levereras till polisen. Här är de 10 sämsta som den svenska polisen har hört.

Stor guide – välj rätt takbox

Takbox till bilen, ett smidigt sätt att utöka lastningskapaciteten. Men vilken takbox är bäst?

Så kommer du enklare genom besiktningen

Det är enkelt att få de allra vanligaste anmärkningarna hos bilprovningen att lysa med sin frånvaro.

Hej Mekonom!

Bakom Mekonomens framgång står mängder av kunniga medarbetare. En av dem är Mustafa Ulucan.

Hej Mekonom!

Mekonomens styrka är medarbetarna – en mängd synnerligen kompetenta människor. Och en av dessa är butikssäljare Pia Holmgren, på Mekonomen Backaplan.

Här är vinnaren av tävlingen ”Designa Din Bil”

Med över 2 300 bidrag var det Bella Feltendahls bildesign som stack ut lite extra och vann.

Så monterar du takräcken på bilen

För att kunna frakta takboxar och annat skrymmande behövs takräcken.

MEKONOMEN TV

Byta däck – så gör du

Byta däck själv behöver inte alls vara krångligt, om du gör det på rätt sätt.

MEKONOMEN TV

Vinterväglag – tänk på det här

Vinterväglag innebär hala och förrädiska vägar. Tänk på det här när du kör i vinter.

9 saker du inte visste du kan göra med kupévärmaren

Att kupévärmaren gör det behagligt i bilen på vintern vet vi alla – men här har du 9 saker du antagligen inte visste att värmaren kan göra!

Hej Mekonom!

Mekonomen finns i hela landet – och bakom framgången står mängder av kompetenta människor. Per Svanqvist är en av dem.

MEKONOMEN TV

Minska bromssträckan – så gör du

Minska bromssträckan och bromsa säkrare med hjälp av bilens ABS-bromsar.

MEKONOMEN TV

Undvika sladd
– så gör du

Antisladd och antispinn är två system som ger dig bättre skydd.

DÄCKSPECIAL

Välj rätt däck

Vid däckbyte kan många frågor uppstå, men var lugn. Anders Steiner har svaren.

Hemma hos en äkta bilexpert

Från bensinmonster till eldrömmar

Ni har säkert sett honom i Mekonomens instruktionsfilmer – den kunnige Magnus Blommé. Vi har besökt bilexperten på hans hemmaplan.

Sommarguide

Hitta kylboxen som passar dig bäst

Bilsemestrar och picknickar blir alltid bättre när man har med sig favoritmaten och kall dryck.

Mekonomen TV

Kontrollera vätskor

Kontrollera vätskor i bilen är viktigt och enkelt. Så här gör du.

Mekonomen TV

Montera bilbarnstol

Montera bilbarnstol på rätt sätt är extremt viktigt. Så här gör du.

Så får du ut max av din högtryckstvätt

Det finns en mängd olika högtryckstvättar därute och det är inte lätt att veta vilken som passar dig.

Mekonomen TV

Tvätta bilen – så gör du

Tvätta bilen själv. Mekonomens expert visar hur du tvättar på rätt sätt.

Mekonomen TV

Polera bilen – så gör du

Polera bilen och få din bil att glänsa lite extra i det härliga solljuset.