Ett magasin från Mekonomen

Allt du behöver veta om automattvättar

De flesta av oss har någon gång tvättat bilen i en automattvätt. Men hur bra är det egentligen för bilen eller miljön?
– Det finns risker men även fördelar, säger Andreas Högberg, distriktschef på Mekonomen i Södermanland.

Bilen är smutsig igen och det börjar bli hög tid att snygga till den. Du kanske tvekar inför jobbet eller har helt enkelt inte tid att tvätta bilen själv – och väljer istället automattvätten. Andreas Högberg, distriktschef på Mekonomen i Södermanland, berättar allt du behöver veta om automattvättar.

 

Hur bra är det att tvätta i automattvätt egentligen? Vad finns det för risker och fördelar?

– Det sliter mer på bilen om det är borstar för då kan det bli repor i lacken. Det är en maskin som tvättar och då finns det ju alltid risker. Men det finns också miljöfördelar, säger Andreas Högberg, och fortsätter:

 

– Ett reningsverk tar hand om allt spillvatten innan det släpps iväg. Det finns oljeavskiljare som tar hand om allt farligt avfall innan du åker iväg, till skillnad från när du tvättar bilen hemma på gården.

 

Finns det olika varianter av automattvättar?

– Ja, man kan köra bilen i en automattvätt med eller utan borstar. Har man borstar blir det säkert renare men det finns risk att det blir repor i lacken, och utan borstar blir det inte lika rent men det är skonsammare mot lacken. Det finns för- och nackdelar med båda.

 

Behöver man avfettning varje gång man kör bilen i biltvätten?

– Nej, det behöver du inte, åtminstone inte på sommarhalvåret. Avfettning är till för att ta bort tjära och salt vilket vi inte har så mycket av på sommaren. Åker man däremot vid ett vägbygge och får asfalt på bilen kan man behöva avfettning på sommaren. Men det är främst under vinterhalvåret som avfettning behövs.

andreas_hogberg

Andreas Högberg

Ålder: 36 år.

Bor: Flen.

Gör: Distriktschef Mekonomen Södermanland.

4 tips: Så får du renare bil i automattvätten

 

  • Välj rätt program. Välj ett program med underspolning om bilen är riktigt smutsig. Då kan även nedsmutsade dörrtrösklar bli renare. Annars bör du ta extraprogrammen med en nypa salt, exempelvis ger vaxet inte något långsiktigt skydd.
  • Mer kemikalier. Du behöver komplettera med extra kemikalier för att bilen ska bli riktigt ren. Framför allt fälgrengöring och myggborttagare under sommartid. På vintern kan du behöva avfettning. Ett tips är att köpa avfettning på flaska och spraya på ett par minuter innan du åker in i tvätten.
  • Parkera rätt i tvätten. För att tvätten ska ge bäst effekt gäller det att parkera mitt i tvätten. Om du sitter kvar i bilen kan du svepa med vind- och bakrutetorkarna under avspolningen – men inte när borstvalsen passerar.
  • Torka ordentligt. Torkningsmomentet är inte alltid den bästa i svenska biltvättar. Eftertorka därför gärna bilens rutor och sidospeglar, men låt bli resten av bilen då det kan finnas smuts kvar. Har du tvättat bilen i en borstlös tvätt ska du inte eftertorka alls.

 

Källa: Motormännen.