Ett magasin från Mekonomen

Klar sikt är viktigt i regn och rusk

Så får du klar sikt i regn och rusk

Blöta löv, ösregn, snö, is – det är mycket som stör under bilkörandet i höst och vinter. Men det är lätt att fixa bättre sikt enligt Ann D´Adda på Mekonomen Västerås:
– Bra torkarblad och rätt spolarvätska!

Regn och rusk, snö och slask. Bilens vindrutor får ta emot en massa under höst och vinter – och sikten är ibland oerhört dålig. Då är spolarvätska och torkarbladen en riktig livräddare menar Ann D´Adda på Mekonomen Västerås.

– Att ha fräscha, bra torkarblad och rätt spolarvätska för rätt säsong är viktigt för att ordentligt få bort trafikfilm, insekter, regn och snö. Har du gamla dåliga torkarblad får du ränder på rutan där bladen inte tar bort vatten vilket gör att du får sämre sikt, säger hon.

 

Hur ofta ska man byta torkarblad?

– Det bästa är att byta torkarblad minst två gånger om året, när en ny årstid börjar. Bladen får till exempel under vintern utstå mycket salt, snö och is – så gummit blir torrt. Annars byter man när man ser att det börjar bli ränder på rutan av torkarbladen.

 

Det finns många märken. Vilka torkarblad är bäst?

– Det finns några fabrikat som har bättre kvalitet på gummit – samt rätt fäste till bilen, vilket gör monteringen enkel.

 

Det finns både billiga och dyra torkarblad – spelar priset någon roll?

– Ja, billigare blad har oftast har sämre kvalité på gummit så det torkar fortare. Då får man ränder på rutan. Dessutom har de billigare oftast ett multifäste för att kunna passa fler bilar, och då blir de krångligare att montera.

 

Spolarvätskan då – ska jag välja färdigblandad eller köpa koncentrerad vätska och blanda själv?

– Bäst är att köpa koncentrerad. Det blir billigare literpris, och bättre frysskydd även när du blandar 50/50.

 

Det finns spolarvätska för sommar och för vinter. Vad är skillnaden?

– Sommarspol har inget frysskydd vilket gör att det inte går att använda på vintern. Däremot har sommarspolen bättre egenskaper att ta bort insekter som det finns mycket av på sommaren!

 

Viss spolarvätska har dofttillsatser. Bra eller dåligt?

– Det blir inte en lika stark spritdoft. Men en vätska som doftar äpple är inte lika stark.

 

Finns det några andra saker jag kan göra för att optimera sikten i höst/vinter?

– Det finns siktförbättrare att köpa som tar bort trafikfilm – och även insekter under sommaren.