Ett magasin från Mekonomen

Meteorologens knep: Så blir du av med isen på bara några sekunder

Är du trött på att skrapa rutan? Goda nyheter – du slipper! Med ett enkelt recept kan du själv blanda till en spray som snabbt tar bort is och frost. Så här gör du.

Att skrapa bilrutan kan vara en utmaning. Inte sällan sitter isen hårt och det tar tid att få rutan ren. Dessutom riskerar man alltid att repa glaset när man skrapar, framför allt om man använder sig av en gammal isskrapa.

Det finns dock smarta genvägar för alla som vill slippa skrapa. Ett bra alternativ för den som har tillgång till eluttag där de parkerar är att installera en motor- och kupévärmare. Då är rutorna isfria när det är dags att köra – och man får dessutom njuta av en lägre bränsleförbrukning och av att kliva in i en varm bil. Just nu har Mekonomen en Monterat & Klart kampanj*  där man får ett fast pris på både delar och jobb.

 

Flytande isskrapa

 

Ett annat knep för att bli av med isen är att blanda till en ”flytande isskrapa”. Just nu sprids ett filmklipp med den amerikanska meteorologen Ken Weathers – ja, han heter faktiskt så – där han med ett enkelt recept visar hur man går till väga.

Weathers blandar två delar vanligt vatten med isopropyl, en alkohol som man kan köpa på många ställen. Sen häller han sin blandning i en vanlig sprayflaska – och det är klart för att spejas på glasytorna.

– Det är jättelätt, frost och is försvinner omedelbart, säger han i sitt filmklipp på Youtube.

 

Det finns en genväg

 

Tycker du ändå att det verkar krångligt? Det finns faktiskt ett ännu enklare sätt. På Mekonomen finns flera typer av färdigblandade medel för isborttagning. Och principen är densamma som i meteorologens klipp: Man bara sprejar på frosten och isen och ser hur den snabbt försvinner.

Lycka till!

 

*Kampanjen gäller till och med 28 februari 2020

Så blandar du din egen flytande isskrapa

1 Mät upp en tredjedel vatten.

2 Mät upp två tredjedelar isopropyl.

3 Blanda vätskorna.

4 Häll i en sprayflaska.

5 Klart!