Ett magasin från Mekonomen

Nybilsgaranti – det här gäller

Funderar du på att köpa ny bil? Tänk på att nybilsgarantin kan skilja stort mellan olika bilmärken. Men det finns en viktig punkt – som ingen bilhandlare får ändra på.
– Du ska kunna få service på vilken bilverkstad som helst. Så länge arbete utförs fackmannamässigt påverkar det inte garantin, säger Mekonomens Madeleine Westerling.

När du köper ny bil lovas du vanligtvis en nybilsgaranti. Bilförsäljarna vill ge kunden trygghet genom att ansvara för bilens säkerhet och utrustning under en viss tid. Däremot finns det inget övergripande regelverk gällande nybilsgaranti. Villkoren kan variera stort mellan olika bilmärken.

 

– Hur lång tid garantin ska gälla och vad som ska ingå varierar mellan bilmärkena. En nybilsgaranti kan se olika ut om du till exempel köper bilen i USA eller Sverige. Den kan samtidigt variera från 1 till 7 år, säger Madeleine Westerling.

 

Därför är det viktigt att man noga sätter sig in i vad garantin omfattar.

 

– Det finns lika många varianter av garantier som det finns bilmärken. Ta reda på vad som gäller när du köper bilen och se till att få garantivillkoren skriftligt, säger Madeleine Westerling och fortsätter:

 

– Det är viktigt att kolla extra noga på garantivillkoren. Bilens garanti får nämligen inte påverkas av en serviceåtgärd så länge arbetet arbetet utförs fackmannamässigt. Du kan alltså göra en service eller reparation på till exempel en Mekonomen-verkstad, utan att nybilsgarantin påverkas. En garantiåtgärd måste du däremot göra hos den som sålt produkten. Det kan handla om till exempel en trasig fönsterhiss eller växellåda, säger Madeleine Westerling.

madeleinewesterling

Madeleine Westerling

Ålder: 40 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Kedjechef Mekonomen Bilverkstad.

Nybilsgaranti – kolla det här när du köper nytt:

 

  • Se till att få garantivillkoren skriftligt.
  • Kolla hur många år nybilsgarantin gäller. Det kan variera mellan 1-7 år.
  • Du måste följa det som biltillverkaren säger att du måste göra med din bil för att garantin ska gälla. Läs därför garantivillkoren noga.
  • Du kan göra en reparation eller service på din bil på valfri verkstad, utan att det påverkar nybilsgarantin. Ska du däremot göra en garantiåtgärd måste den utföras hos den som sålt produkten.
  • Kolla upp om nybilsgarantin gäller för nästa ägare, om du skulle sälja bilen. I flesta fall gör den det, men inte alltid.
  • Nybilsgarantin kan variera beroende på om en privatkund eller ett företag köper bilen.