Ett magasin från Mekonomen

Farliga vibrationer kan få dig att somna bakom ratten

Vibrationer i bilen kan göra dig som kör farligt trött.
Och det tar bara 15 minuter innan effekten är märkbar.
Det framgår av en rapport från RMIT University i Australien.

När du reser i en bil blir du utsatt för olika typer av vibrationer. Vissa uppstår i motorn och andra när däcken möter ojämnheter i vägbanan, det här är lågfrekventa vibrationer som påverkar trafiksäkerheten negativt.

 

Trötthet bakom många olyckor

I en studie som RMIT University Melbourne har presenterat kan trötthet ligga bakom var femte dödsolycka. Rapporten hävdar att vibrationer som fortplantar sig upp genom bilsätet är en av förklaringarna till att så många dåsar till bakom ratten.

– Vår studie visar att lågfrekventa vibrationer, just sådana som man upplever i bilar och lastbilar, vaggar din hjärna och kropp till trötthet. Även personer som är friska och utvilade kan snabbt bli sömniga. Efter bara 15 minuter kan människor börja bli dåsiga och efter en halvtimme har vibrationerna markant påverkat din förmåga att hålla dig alert och koncentrerad, säger professor Stephen Robinson som ligger bakom studien i ett pressmeddelande.

 

Säkrare bilar

 

Med hjälp av resultaten i studien hoppas Stephen Robinson att biltillverkarna ska få bättre förståelse och verktyg för att bygga säkrare bilar.

– Vi hoppas att framtidens säten kan byggas på ett sätt så att de inte för vibrationerna vidare och får bilförare att bli sömniga, säger han.

 

Balansera hjulen

 

Hur mycket en bil vibrerar skiljer sig mellan olika modeller, men du kan som bilägare ofta i viss mån själv påverka hur mycket vibrationer du ska utsättas för i bilen. Nu när många byter till vinterdäck kan det till exempel vara dags att balansera hjulen som annars kan ge ifrån sig vibrationer som fortplantas upp både genom ratten och sätet. Att däck och stötdämpare är i bra skick är också viktigt för att man ska slippa störande eller tröttande vibrationer. Det får man hjälp med på sin Mekonomenverkstad.

– När du är trött krävs det inte mycket för att du ska nicka till. Och då kan det bli farligt, säger Stephen Robinson.