Ett magasin från Mekonomen

Vintern är snart här...

Nya däck – så bra är de

Det kan vara smart att skaffa nya vinterdäck – även om dina gamla fortfarande ser ut att vara okej. Utvecklingen av däck har nämligen gått fort och de nya produkterna har blivit betydligt bättre.
Micke Hägg, som äger Mekonomenverkstaden i Kristianstad, berättar mer.

 

Däcktillverkare från hela världen har börjat ta vintern på allvar. Och nu tävlar man om att hitta nya smartare lösningar som ska göra våra bilar säkrare på vintervägarna.

– I dag satsar många tillverkare verkligen på att göra bra vinterdäck. Förr var det inte samma sak. Utvecklingen har gått framåt, till exempel när det gäller dubbdäcken där många nya typer av dubbar har tagits fram den senaste tiden, säger Micke Hägg.

 

Bättre material, effektivare mönster

Det är inte bara dubbarna som utvecklats. Många däcktillverkare har också investerat stora pengar i att utveckla nya effektivare däckmönster och nya material som klarar de lägre temperaturerna bättre. Det här gäller inte minst för de dubbfria vinterdäcken.

– Gummiblandningarna har blivit bättre, man märker av det när man kör. Man har bättre grepp när man ska framåt och när man ska stanna, säger Micke Hägg.

Alla nya däck är dock inte lika bra och som konsument kan det vara omöjligt att själv avgöra vad som är det bästa valet. Micke Hägg har ett enkelt tips.

– Det bästa är att satsa på riktiga kvalitetsdäck och skippa billig Kinaimport. De däcken är mycket sämre, det kan man märka bara man tar i dem, säger han.

 

Gillar dubbade däck

Det pågår sen länge en diskussion om huruvida det är bäst att välja dubbade eller odubbade däck. Och på vissa platser, som till exempel Hornsgatan i Stockholm, har dubbar förbjudits. Micke Hägg vet var han står i den här frågan.

– Jag är en förespråkare av dubbdäck. Man får en extra säkerhet utan någon extra kostnad. Kanske behöver man bara dubbarna en enda gång på 10 000 mil – men den gången är det värt det, säger han.

micke_hagg1

Ålder: 54 år.

Bor: Kristianstad.

Gör: Ägare av Mekonomen-verkstaden Häggs bilservice i Kristianstad.

NÅGRA AV ÅRETS DÄCKNYHETER

 

BRIDGESTONE

Bridgestones helt nya däck Noranza sägs vara deras mest avancerade dubbdäck hittills. Nya Noranza är enligt Bridgestone designat för krävande nordiska vinterförhållanden och ska bjuda på bra isgrepp bromskraft. Hemligheten är en ny typ av dubb.

 

NOKIAN

Nokian har tagit fram ett vinterdäck speciellt för elbilar – Hakkapeliitta R2. Däcket, som först och främst är framtaget med BMW i3, vann priset Tire Technology of the Year 2016. Däcket sägs ha ett lågt rullmotstånd och komfortabla köregenskaper.

 

DUNLOP

Tyngre bilar utsätts för större krafter. Därför är det minst lika viktigt att ha bra vinterdäck på en suv som att ha det på en vanlig bil. Det har Dunlop tagit fasta på. Därför har du utvecklat Winter Sport 5 SUV, däck som är speciellt anpassade till fyrhjulsdrivna bilar. Däcket finns i ett flertal dimensioner.

 

SAVA

Nya Sava Eskimo Ice är ett nordiskt vinterdäck som är utvecklat för att ge effektivitet vid acceleration och väggrepp på snö och is. Sava Eskimo Ice har ett mönster med krokformade ribbor för bättre fäste i snö. Däcket finns från 14 till 17 tum.

 

GOODYEAR

Goodyear har tagit fram ett nytt SUV-däck som ska klara olika underlag. UltraGrip Performance SUV Gen-1 är speciellt utvecklat för lite tyngre fordon och ska enligt tillverkaren ge kortare bromssträckor på torra, våta och isiga vägar.

 

MICHELIN

Michelin har inte något helt nytt vinterdäck till denna säsong, men deras dubbfria däck X-Ice och dubbdäck X-Ice North har presterat bra i flera oberoende tester och fortsätter att vara vettiga val för många.

 

CONTINENTAL

Precis som Michelin saknar Continental nyheter för året. Deras IceContact 2 räknas dock som ett av de bättre dubbdäcken med bra isgrepp tack vare att man har ökat antalet dubbar i däcken. Finns för både personbil och SUV.